Voorloper
Aloïs Vandendriessche startte in 1912 een technisch bedrijf in de Harelbekestraat te Deerlijk. (Op vandaag vind je er o.a. Apotheek Els Daneels).
Toen wist hij nog niet dat het een schot in de roos zou worden. Er was o.a. een technische winkel, productie van hoogspanningscabines, machineconstructie, ...
Entrepreneurship avant la lettre en dit in woelige oorlogsjaren. Uiteraard genoot hij ook ten volle mee van de verdere industrialisatie en economische uitbouw van het Europese continent.
De Beginjaren
Vanaf 1942 startten de zonen van Aloïs, Paul senior en Frans ook in het bedrijf. De productie van Gietijzeren Wafelijzers werd een nieuw onderdeel van het industrieel imperium in 1944. Gezien de andere internationale activiteiten was gietstaal gecombineerd met elektriciteit/techniek voor hen intussen kinderspel.
De fabriek verhuisde in die jaren ook, wegens uitbreiding, naar de hoek van de Harelbekestraat (61) en de Stationsstraat. Vandaag zijn de gemeentelijke technische diensten en het OCMW er gevestigd.
Gezien de grote hongersnood en de armoede vanwege de tweede wereldoorlog was er veel vraag naar goedkopere alternatieven om de vele monden in huis te voeden.
De Wafelbakmachine van Vandendriessche kwam perfect tegemoet aan deze behoefte. Het gezin kreeg een warme maaltijd voorgeschoteld waarvoor enkel courant verkrijgbare grondstoffen nodig waren, die niet duur was en waarbij het bakken sneller ging dan de vele eters konden schrokken. Iedereen ging blij en verzadigd van tafel!
Junior
Na de oliecrisis en de eerste barsten in de economische groei van Europa, hield het bedrijf Vandendriessche in 1978 op te bestaan.
De zoon van Paul Vandendriessche Senior, Paul Junior, nam echter de wafelactiviteiten over en zette deze verder in zijn nieuwe winkel in de Tulpenlaan te Deerlijk. Toen bestond het gamma uit Vlaamse Wafels (de huidig geproduceerde gietijzeren wafelijzers), Brusselse Wafels, Croque Monsieurs en Galetten.
In december 1979 verhuisde Paul Vandendriessche de electriciteitszaak, winkel voor huishoudtoestellen, en productie van wafelijzers naar een nieuwbouwpand in de Hoogstraat 51.
Op vandaag is dit nog de welbekende stek voor al wie deze gietijzeren wafelijzers gebruikt.
Overname
Na het bereiken van de pensioenleeftijd startte Paul Vandendriessche zijn abdicatie op. Gerald Blockeel neemt de fakkel, na een inloopperiode over op 21 juli 2013. Als idealist en in bijberoep zal deze dit stukje cultureel erfgoed koesteren en vrijwaren voor de toekomstige generaties net zoals Filip I.
Gerald zal vanaf heden de internationale wafelmissies zelf leiden.
Op 21 juli 2013 roepen we dus in koor : Lang leve de Belgische Wafels !